Yazı | Therapinterior
top of page

Japon iç mekan tasarım ilkeleri

Updated: Jun 5, 2023

Binlerce yıllık bir geçmişe ve gelenek belleğine sahip olan japon iç mekan tasarımını en iyi anlatan kelimelerden biri "ZEN" olabilir. Diğer adıyla “Kanso” olarak bilinen bu eski tarz, huzur veren ve şık detaylar içeren bir stil olmasının yanısıra, Japon yaşam tarzının ve kültürünü temsil ediyor. Uzun yıllar yaşanan deneyimler ve kültürel bilgi birikimini mekana aktaran bu iç mekan stili, bizlere günlük hayatta uygulayabileceğimiz bazı ilkeler sunuyor.


Bu yazıda Japon evlerinde öne çıkan tasarım prensiplerini keşfedeceğiz. Ve Therapinterior tasarım uzmanlarının önerileri ile bu prensipleri mekanlarınızda nasıl uygulayabileceğinizi anlatacağız. Bu stili ev, ofis, ticaret gibi farklı işlevlerde ve mekanın büyüklük ayırt etmeden tüm bölümlerinde rahatlıkla uygulayabilirsiniz.



Fonksiyonellik ve akışkanlık


Bir Japon evi, ev küçük olsa bile her zaman ferah hissettirir. Bunun başlıca sebebi, geleneksel japon evinde açık plan kullanımının benimsenmedir. Bu, negatif alanların ya da boşlukların düzenlenmesini ifade eden, "Ma” uygulamasıyla mekana uygulanır. Mekanda yer alan herşeyin bir amacı ve mükemmel bir yerleşimi olmalıdır. Tüm eşyaları aynı alanda toplamanın zihni yoracağını düşünürsek, zamanda ve mekanda duraksayacağımız boşluklar yaratmanın dinlendirici etkisini ortaya çıkarabilirsiniz.



Öneri: Bir odada tüm duvarlarda obje yada eşya kullanmayın. Eğer yeterli alana sahipseniz, bir duvarı tamamen boş bırakabilirsiniz. Depolama alanlarına ihtiyacınız varsa gömme dolaplar ile mekanı ferahlatarak bir iki objeyi öne çıkarabilirsiniz. Olabildiğince geniş bir alan etkisi yaratmak için mekan genelinde açık tonlara yer verin ve doğal malzeme akışından kopmadan, farklı tonlarda birkaç eşya ile kontrast yaratın.


  • Kayar Kapılar, Ekranlar ve Bölücüler Kullanın


Minimalizmi benimseyen japon evlerinde yerden tasarruf etmek için, sürgülü kapılar ve pencereler sıklıkla kullanılıyor. Öncelikle mobilyaların önüne geçen ve yer kaybı yaratan kapı tasarımını daha gizli ve işlevsel hale getirmek amaçlandı. Daha sonrasında mekanı daha aydınlık kılmak için ışığı geçirgen paneller içeren shoji tasarlandı. Zaman içinde bu uygulama cam kapılara doğru evrildi.


Zamanla bu gelenek, sürgülü cam kapılar kullanmaya doğru evrildi. Bu sistem, Japon evine modern bir tasarım stili kazandırırken yerden tasarruf etmek için pencerelerde de kullanılıyor.



Bu kayar panelleri tasarım fikirlerinize kolayca dahil edebilirsiniz. Cam paneller ve bambu perdelerle modern pencere tasarımları kullanın. Büyük sürgülü cam kapıları evin iç mekanlarında balkon, arka bahçe vb. için de kullanabilirsiniz. Ayrıca sürgülü kapıları hem gömme hem de normal dolaplar için de kullanabilirsiniz. Bu, Japon kültürünü uyarlamak için tasarım stilinizde minimalizmi kullanmanın mükemmel bir yoludur.



Doğal Mekanlar


İç mekanlar son dönemde yaşadığımız salgın hastalıklar nedeniyle hiç olmadığı kadar vakit geçirdiğimiz yerler haline geldi. Bu dönemde de dış mekana ve doğaya karşı özlemimizin artmasıyla evlerimizi doğal mekanlara yakın bir alan gibi düşünmek son derece rahatlatıyor.

Bu da ilginizi çekebilir;


“Shizen” felsefesi, insanlarla doğa arasındaki uyumu tanıyan bir ilkedir ve genellikle bambu ve hafif ahşap kullanan birçok Japon mobilya tasarım yöntemini anlatır. Bu felsefeyi referans alarak, yaşadığımız dünyayı onurlandırmak için doğayı sonsuz şekilde mekanınızda kullanabilirsiniz.

  • Doğal ve sürdürülebilir lifler

Tüm Japon evleri dış dünyayı yansıtır ve genellikle doğal liflerle karıştırılmış sürdürülebilir malzemeleri mekana katar.

Bu da ilginizi çekebilir;

Biyofili ve yaşam sevgisi Dışarıyı eve entegre etmenin en yaygın yollarından biri bitki kullanmaktır. Özellikle Japon stili bir mekan elde etmek söz konusu olduğunda, bonzai gibi oryantal bir görünüme sahip bitkilere yönelin.


Oryantal minimalizm

Japon iç mekan tasarımı, “Shibui” üzerine odaklanması sayesinde, bugün minimalizmin en iyi yorumlamalarından biri olarak kabul ediliyor: sade güzellik, detay ve doğal malzemelere duyulan sevgi.

Japon minimalizminin tamamen soyutluktan uzak olduğunu söylebiliriz. Bu stilde organik ve basit formlar, doğal malzemelerden zanaatkarların el işçiliği ile üretilen işlevsel mobilyaları baz alarak bütüncül bir mekan algısı yaratılır.


  • Nötrleyin

Doğayla yakından bağlantılı olarak, Japon iç tasarımında bulunan en yaygın renk şemaları, dış mekanlardan oldukça etkilenir.

Renk şeması nötr veya basit olmalıdır. Taş rengi, doğal yeşil tonlar, ahşabın kahverengisi gibi doğayı referans alan tonları mekana katın.


Japandi ile Sadeleştirin

Japon ve İskandinav tasarımının bir karışımı olan Japandi, iskandinav stilinin sade ve işlevselliği ile japon tasarımın geçmişe saygısı ve meditatif etkisini bir araya getiriyor. Japandi ile japon stilinin felsefelerini referans alarak daha kolay eklemlenebilir bir mekan yaratabilirsiniz. Bu da ilginizi çekebilir;




Yükselen trend: Wabi sabi


Mükemmellik için çabalamaktan ziyade, bu Japon prensibi güzel bir şekilde basit ve rustikdir. İster el yapımı süsleme seçenekleriyle, ister Wabi Sabi iç mekanıyla tamamlanmış bir odayla, japon stili bir evin özgün detaylarını mekanınıza dahil edebilirsiniz.


Wabi sabi'yi daha yakından incelemek için tıklayın.

Wabi sabi tarzı için önerilerimiz için ise bu yazıya göz atabilirsiniz.





Mekanınızı Japon iç mekan ilkeleriyle tasarlamaya hazır mısınız?



Ayrıca bu yazılar da ilginizi çekebilir;









bottom of page