Yazı | Therapinterior
top of page

Çevre Dostu Tasarım Önerileri

Updated: Jun 5, 2023

Biyofilik tasarımdan bahsetmişken, sürdürülebilir ürünlerle çevre dostu tasarım yaklaşımı hakkında da araştırmalarımızı paylaşmak isteriz.


Sürdürülebilirlik kavramı pek çok disipline konu olduğu gibi iç mekan tasarımında da özellikle son dönemlerde sıklıkla kullanılmaya başladı.


Doğanın insanlar tarafından yanlış kullanımı sonucu doğan, küresel ısınma ve buna bağlı bir çok felaketin, önünün kesilebilmesi adına çevre dostu, doğaya saygı duyan sürdürülebilir tasarımların önemi giderek artıyor. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılı Çevre Dergisi'nde yayınlanan araştırma (ESID), sürdürülebilir iç tasarım stratejileriyle, küresel ölçekte fayda sağlayabileceğini açıkladı. (Ferris, B.,2020)



Çevre dostu iç mekan tasarımı prensiplerini evinizde nasıl uygulayabileceğinize dair önerilerimizi inceleyerek, doğaya en az zarar veren ve doğadan maksimum faydalanımı sağlayan bir mekan yaratabilirsiniz.


Bu yazıya göz atın;


Geri Dönüştürülmüş Ahşap

İç mekanda yoğun olarak kullanılan ahşap mobilyalar için canlı ahşapların kesilmesi ve işlenmesi gereklidir. Yalnızca ahşap malzeme kullanımı belki iç mekanda doğal bir etki yaratmanızı sağlayabilir, ancak malesef çevre dostu bir yaklaşım olduğu anlamına gelmiyor. Bunun yerine, geri dönüştürülmüş ahşabı tercih edebilirsiniz. Geri dönüştürülmüş ahşap, eski malzemeyi geri kazanarak ona çevre dostu ve yeni bir hayat verir. Sehpalar, dekoratif kirişler ve raflarda harika tasarım seçenekleri sunarlar.


Bambu

Tropikal olarak yetiştirilen bu malzeme ahşaba çok benzer, ancak ahşaba göre çok daha yüksek dayanımlı oluşuyla uzun süre kullanım imkanı sağlar. Bunun yanında dünyanın en hızlı büyüyen bitkilerinden olması nedeniyle, oldukça sürdürülebilir bir seçenektir. Ahşap malzeme kullanımı yerine özellikle bambu tercih ederek çevre dostu ve kullanışlı mobilyalara sahip olabilirsiniz.


Geri Dönüştürülmüş Metal

Yansıtıcı ve zarif etkisiyle iç mekanlara endüstriyel bir dokunuş katan metali, geri dönüşürülmüş haliyle kullanarak sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilirsiniz. Geri dönüştürülmüş metal, daha az kaynağa ihtiyaç duyar ve daha az işlem görmesinin yanı sıra, bozulmadan tekrar geri dönüştürülebilir. Üstelik görünüm olarak yenisinden bir farkı yoktur. Bu özellikleri ile geri dönüştürülmüş metali mobilyalarda çekinmeden kullanabilirsiniz.


Geri Dönüştürülmüş Plastik

Plastik atıklar özellikle su kirliliğine neden olarak, ekosisteme zarar veren en önemli malzemelerdendir.

Polietilen adı verilen, geri dönüştürülmüş plastik türü yüksek yoğunlukludur, renkleri solmaya karşı dirençlidir ve ağır olmasıyla bir çok mobilyada, ipliklerde ve halılarda rahatlıkla kullanılabilir.



jüt elyaf

Jüt Elyafları

Jüt malzeme, hızlı bir şekilde büyüyen ve kolay yenilenebilir jüt bitkisinden elde edilir. Dayanımı ve ısı koruyuculuğu yüksektir, bu nedenle evlerde yalnızca sürdürülebilir bir malzeme olmasının yanısıra, toprak tonları ile naturel bir etki katar ve oldukça kullanışlı bir malzemedir. Tropik, Egzotik ve minimal gibi bir çok farklı stilde jüt kilimlere yer verilir.


Bu yazıya göz atın;


mantar malzeme

Mantar

Mantar malzeme retro etkisiyle mekanınıza farklı bir doku katabilir. Bu malzeme her ne kadar dışarıdan yumuşak ve kolay bozulabilir bir malzeme gibi algılansa da, aslında parkenin yarattığı hissi verir. Tekrar tekrar geri dönüştürülebilir bir malzeme oluşu ve ağaçlara zarar vermeden üretimi ile hem kullanışlı, stil sahibi ve çevre dostu bir mekan yaratmak için bu malzemeyi tercih edebilirsiniz.




Çevreye duyarlı boya ve kaplamalara yer verin


İç mekanda sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda yalnızca ürünlerin yapım malzemelerinin yanısıra, boya ve vernik gibi kaplama malzemeleri de önemli role sahip. Bunun için aranan özellik uçucu organik bileşen içeriğinin olabildiğince az olmasıdır.




Standart boyalarda bulunan VOC (Volatile Organic Compounds) yani Uçucu Organik Bileşikler, iç mekana yayılarak uyuşukluk, baş ağrısı ve yorgunluk gibi özellikle de sinir sistemini ilgilendiren semptomların ortaya çıkmasına ve mide bulantısından böbrek zedelenmelerine kadar bir çok rahatsızlığa yol açabilir. Maruziyetin yoğunluğuna göre etkileri artabilir ve iç mekan havasını etkilediği kadar, VOC'ye maruz kalan dış havanın da kirlenmesine neden olur.


Ekolojik ayak izinizi azaltmak için, bu çevre dostu kaplamaları aklınızda bulundurun:


Toksik olmayan boyalar

"Düşük VOC" içeren boya ve kaplamalar

Düşük biyositli boyalar

Kil sıva

Mikro beton

Su bazlı boya, lekeler ve sızdırmazlık malzemeleri

Lateks boya


Aydınlatmada Çevre Dostu Yaklaşım

İç mekan tasarımında aydınlatma, en az mobilyalar kadar önemli bir yere sahip. Işık düzeyi ve aydınlatmaların formlarına gösterdiğimiz hassasiyeti, ışık kaynaklarının uzun süre dayanımlı ve sürdürülebilir olmasına da göstererek, hem bütçe hem de çevre dostu bir tasarım elde edebiliriz.


LED ampuller, ışık gücüne göre 4-14 Watt arasında elektrik harcıyor. Bu da klasik ampullerin 25’te birine, tasarruflu ampullerin 3’te birine denk geliyor. Buna karşılık aynı ışık gücüne (Lümen) sahip. Kullanım ömrü ise 25 bin saatle en yakın rakibi tasarruflu mini floresan ampullerin 2-3 katı. Ayrıca sağlam ve güvenli. LED ampul de civa da bulunmuyor. (kaynak: t24) Bunun yanısıra, led ampulleri istediğiniz aydınlatmada kullanabilirsiniz, yani aydınlatma tasarımınıza herhangi bir müdahale gerektirmeden, sadece ampulu değiştirmeniz yeterli.


Biyoetanol şömineler



Zararlı emisyonları azaltan alternatif bir yakıt kaynağı olan biyoetanol ile doldurulan şömineler, iç mekan tasarımında kullanışlı ve çevre dostu seçeneklerdendir. Yenilenebilir Yakıtlar Derneği, bu tür yakıtın suda çözünür, toksik olmadığını ve hızla biyolojik olarak parçalanabilir olduğunu açıkladı. (Ferris, B.,2020)

Oduna göre karbondioksit salınımı oldukça az olması nedeniyle daha temiz bir hava sağlar. Bunun yanısıra, herhangi bir baca çıkışına ihtiyaç duymayan biyoetanolü istediğiniz tüm alanlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.


Bu yazı size yararlı oldu mu? Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz;




Daha fazla bilgi ve güncel paylaşımlar için Therapinterior instagram sayfası nı takip edin!


Bizim önerilerimizle tasarladığınız mekanları @therapinterior tagini kullanarak bize bildirin görmekten ve paylaşmaktan mutluluk duyarız!







Bunları da beğenebilirsiniz;




bottom of page