Yazı | Therapinterior
top of page

Japandi Nedir?

Updated: Jul 5, 2022

Japonya ve İskandinavya'nın çok ortak noktası olduğunu düşünmeyebilirsiniz, ancak ev tasarımı söz konusu olduğunda, düşündüğünüzden çok daha benzerler. Her birinin estetiği sadelik, doğal unsurlar ve konfor üzerine odaklanmasıyla, iki görünüm bir araya gelerek "Japandi" (Japon ve Scandi) adı verilen yeni bir stil doğdu.


Japandi tasarımı, sanat, doğa ve sadelik hissi yaratan İskandinav işlevselliği ile Japon rustik minimalizminin birleşimidir." Bu füzyon, temiz çizgiler, parlak alanlar ve açık renklere odaklanarak fonksiyon ve formun mükemmel bir karışımını oluşturur.


Nispeten yeni bir trend olmasına rağmen, iddialı ve uzun bir süre daha bizimle olacağını şimdiden gösteren bu tarzı biraz daha yakından inceleyelim.


Japandi'nin Özellikleri Nelerdir?


Japon ve İskandinavların mükemmel birleşimi olan Japandi tasarımı, estetik açıdan hoş ancak işleve dayanan basit, minimalist tasarımlara odaklanıyor.


Çok sayıda doğal malzeme, sakin tonlar, temiz çizgiler ve minimal dokunuşların yanında kaliteli işçiliğe sahip mobilyalara yönelin. Japandi tasarımdan yoksun değil, ancak bilinçli bir yaklaşıma sahip. Japandi stil, kaliteli ve el yapımı parçalara ve bütçe dostu ürünlere odaklanır.

Japandi mobilya ve aksesuarlarını tamamlamak için birçok nötr renk ve boya seçeneği de göreceksiniz. Genel anlamda sakinleştirici, dingin ve huzurlu paletler öncelikli olarak yer verilir, daha parlak renkler mekana dahil edilmek istenirse, çok anlamlı olması ve zarif bir şekilde ortaya konması gerekir. Tıpkı Wabi Sabi gibi, Japandi stili de genellikle sürdürülebilirliği vurgular. Doğal malzemelerin ve basit tasarımların yaygınlığı, onu harika bir yeşil dekor tarzı haline getiriyor. Gittikçe daha fazla tüketici çevre dostu estetiğe bakarken, Japandi' nin popülaritesi sürpriz değil.



Japon ve İskandinav Stilleri Birlikte Nasıl Kullanılır?


Scandi tasarımını biliyorsanız, " Hygge " kavramına mutlaka rastlamışsınızdır. Bu, İskandinav tasarımında rahatlık ve ev gibi bir kavramdır ve son birkaç yıldır tüm dünyada artan bir popülerliğe sahiptir. Temel olarak, eviniz sizin kutsal alanınız olmalı ve kapıdan her içeri girdiğinizde müthiş bir rahatlık hissi vermelidir.



Şimdi, bu fikri Japonca "wabi-sabi" nosyonuyla ya da kusurda güzellik olduğu fikriyle birleştirin ve Japandi ile birleştirin. Japon ve İskandinav tasarım stilleri birlikte çok iyi çalışır, çünkü her ikisi de basitlik ve rahatlığa dayanır. İki farklı kültürü yansıtan bu ortak dil, hem kolay hem de sofistike bir stil yaratmak için bir harika bir yol.











Ortak noktalardan bahsetmişken, tabi ki iki tarzı birbirinden ayıran özellikler var. Japandiyi özgün kılan nokta da tam burada gizli! Bu iki yaklaşımı ayıran özellikler, bu stilde birbirini tamamlıyor.


Japon iç mekanları şık bir duruş sergilerken, İskandinav mekan stili biraz daha naturel ve rustiktir. Japon tasarımının zengin (ama yine de nötr) renkleri, İskandinav evlerinin keskin, canlı paletlerinin donuk veya soğuk hissiyatını dengelemeye yardımcı olur.



Japandi Tarzı Dekorasyon


Minimalizm ve "Hygge" hayranıysanız, zaten bu Japandi stilini denemeye başladığını gösterir. Bu görünümü gerçekten mekana katmak için, doğa hissini ve sade güzelliği ortaya çıkaran ham ahşap veya bambu parçaları gibi doğal malzemelere odaklanın.



Açık havada bir yaşam hissiyatı vermek için soluk yeşil ipuçlarına sahip dingin renkleri kullanabilir veya bitki ve yeşilliklere sık sık yer verebilirsiniz.



Dağınıklığı azaltmak ayrıca Japandi stilini elde etmek için önemli bir anahtardır. Bu tasarım estetiği, temiz çizgiler ve açık alanlara odaklanır. Ancak karışık ve çok eşyaya sahip bir eviniz varsa ve bu minimalist görünümü bulmakta zorlanıyorsanız, fazla eşyaların gizlenmesi ve alanınızdaki dağınıklığı gidermek için kutular ve sepetler, yerleşik veya katlanır paneller gibi doğal yüzeylerle "yapay minimalizm" deneyebilirsiniz.


Her iki kültürün de en iyisini elde etmek için, Japon dekorunun zarafetini korurken, Scandi tasarımının sıcak dokularını, yumuşak parçaları ile rahatlığını kullanın. Her iki stil de işlevselliğe odaklanırken, alanınızda Zen felsefesinde bir sakinlik duygusunu yaratır.


Japandi tasarımı el işçiliğine de odaklandığından, kullanılan ürünlerin hiç bir zaman kullan at mantığında olmasını hedeflemez. Bu nedenle, yıllara meydan okuyacak ve dekorunuzla bütünlük yaratacak parçaları bir araya getirin. Bu aslında, uzun zamandır benimsediğimiz tek kullanımlık tüketim kültürü için açık bir panzehirdir. Bunun yerine, gezegenimiz

için sürdürülebilir ve güvenli parçalara odaklanın. Image: T'Art, Zen | Hills by Therapinterior



Hem Japon hem de Scandi dekorları yeni olmasa da, bu iki harika kültürün kombinasyonunu mekanınıza yansıtarak, dingin, iyi hissettiren ve aynı zamanda trend bir bir ortam yaratabilirsiniz.






Bunlar ilginizi çekebilir;



bottom of page