Yazı | Therapinterior
top of page

Konfor ve Enerji Mekanları

Updated: Jun 6, 2023

Evimiz ve özellikle yatak odalarımız günün yorgunluğunu ve stresinden uzaklaştıran dinlenme alanlarıdır. Peki evimizde dinlenebiliyor muyuz? Ergonomi ve mekan sağlıklaştırma felsefeleri ışığında konforlu bir mekan yaratmak için ipuçlarını inceleyin.


Fonksiyonel ve konforlu mobilyalara yer verin. Zen anlayışının minimalizm ile birçok ortak noktası vardır. En önemlisi de işlevsellikten geçer.


Mekanınızda bulunan mobilyaları işlevsel hale getirmek, ya da yeni alışverişlerinizde estetik kadar konfor ve işleve de öncelik vermeniz sağlıklı bir mekan oluşturmak için önemli bir adımdır.


Koltuk ve sandalyelerin rahat oturumları olmasına, kullanılan kumaşların sentetik bileşenler içermeyen doğal malzemelerden olmasına özen gösterin.


Bağışıklık sistemimizi güçlü kılan hormonlardan Melatonin sağlıklı bir uyku ile sağlanır. Bunun için yatak odasının doğru şekilde tasarlanması gerekir. Vaastu Shastra'da güvenli bir uyku ortamı yaratmaya büyük önem verilmektedir Kadim insanlar, bedenin ve zihnin iyiliği için dinlenme eyleminin önemini farketmiş ve bunun için ideal bir zaman ve mekan araştırmışlardır.






Eski rişilere göre, yön, renk, aydınlatma gibi unsurların bütünlüğüne bağlı olarak bazı mekanların huzurlu uyku için bazı mekanların daha elverişli olduğunu öne sürmüşlerdir. Feng shuide ise yatağın konumu, kapı ve pencere ile aynı duvarda yer almaması gerekmektedir. Bunun sebebi, chi enerjisinin mekanda dolaşımını sağlamaktır. Yatak odasının, feng shuiye göre güney batıda konumlandırılması, Vastuya göre yatağın güney ve güney doğuya doğru yönlendirilmesi en sağlıklı uyku için önerilir.



Günümüz dünyasında televizyon, bilgisayar ve müzik seti gibi elektrikli ekipmanlar, doğru alan ve yönlerde kullanıldığında chiyi uyararak enerji güçlendirici etkiye sahiptir. Örneğin, turma odasının doğu bölümünde bir televizyon ailenin sağlığını korumak ve hayata olumlu bir bakış açısı kazandırmak için harika bir tercihtir. Ancak yatak odasında bu doğru bir elementi yansıtmaz, bu nedenle sağlıklı bir uyku ve huzur getiren bir yatak odası için televizyon, telefon ve bilgisayarı olabildiğince uzak tutmak en doğru fikirdir.





Yatağın karşısında ya da yanında ayna kullanmak feng shuiye göre uyku kalitesini düşüren ve önerilmeyen bir durumdur. Bu nedenle aynalar yatak odalarında büyük bir dikkatle kullanılmalıdır.


Yatak seçimi uyku kalitesini etkileyen en önemli unsurlardandır. Bunun için olabildiğince ergonomik ve bedeninize en sağlıklı uykuyu veren malzeme ve forma sahip yatakları tercih edin. Bu en önemli zenginliklerinizden birisi olabilir. Nevresimlerde kullanılan kumaşların olabildiğince organik bileşenlere sahip olmasına özen gösterin. Hava alan sentetik olmayan, keten, pamuklu kumaşlar ideal olarak kabul edilir.





Mekan sağlıklaştırma disiplinlerine göre yatak odanızda olabildiğince toprak tonları, pastel ve uçuk sıcak tonlara yer vererek sevgi ve şifa enerjisini artırabilirsiniz.


Bu yazı size yararlı oldu mu? Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz;


En yakın zamanda geri dönüş yapacağız.

O zamana kadar sevgiyle kalın..


Bunlar ilginizi çekebilir;




bottom of page