Yazı | Therapinterior
top of page

Zen Bahçeleri

Updated: Jun 6, 2023

Uzun bir iş gününden yorulmuş olarak kendinizi bahçeye nefes almak için sürüklersiniz. Ayaklarınızın altında süngerimsi yosun bulunan dinlendirici bir tasarım veya belki de bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu yatıştırıp gençleştiren bir bahçe şelalesi hayal edin - sonunda rahatlayabileceğiniz bir yer.

Harika, değil mi? Siz de zihninizdeki yüklerden kurtulmak için bir Zen bahçesine sahip olabilir, kendi bahçenizde doğayla barışık olmanın tadını çıkarabilirsiniz. İşte bir zen bahçesi yaratmak için harika öneriler!


Bahçe, birçok insan için, zor bir günün ardından dinlenebilecekleri dış dünyadan uzaklaşabileceği bir sığınaktır. Bu kavram, sessiz tefekkür için ayrılmış bir alan yaratmak için genişletilebilir. Zen bahçeleri başlangıçta Japon Budist rahipler tarafından meditasyon yerleri olarak geliştirildi. Zen tasarımının yönleri, tüm mekanlara ve peyzaja dahil edilebilir.




ZEN BAHÇESİ NEDİR?

Karesansui olarak bilinen geleneksel bir Zen bahçesi, çok az bitki ve su içermeyen doğal kaya, çakıl, kum ve ahşap unsurlarından oluşan minimalist bir kuru manzaradır. İnsan yapımı bileşenler arasında, alanı dış dünyadan ayırmak için çevreleyen bir duvar veya çit ile köprüler, heykeller ve taş fenerler bulunur. Odak noktası sert peyzaj olduğundan, mevsimsel değişiklik çok azdır ve bahçenin yıl boyunca çekiciliği vardır.


büyük bir gölet ve köprü ile dinlendirici bir yeşil zen bahçesi
Image Credit: Unknown


ZEN BAHÇESİ NASIL YAPILIR


Doğru bir alan seçin

Avlunun hangi kısmı bir meditasyon alanına uygun olabilir? Ne kadar büyük olacak? Meditasyon yapmak için rahat bir alan oluşturmaya uygun düz, düz bir köşe veya dar bir yan bahçe seçin. Bitmiş odayı görselleştirmeye yardımcı olmak için ön ölçümler yapın.



Mekanınızın nasıl görünmesini istediğinize dair fikir edinmek için internet, kitaplar gibi çeşitli kaynakları inceleyin ve Zen alanlarıyla yerel bahçeleri ziyaret edin. Dahil etmek istediğiniz özelliklerin bir fikir panosu veya istek listesi yapın.


Yol gösterici ilkeleri kullanın

Zen bahçeleri yedi ana ilke etrafında yapılandırılmıştır: Tasarruf (Koko), Sadelik (Kanso), Doğallık (Shinzen), Asimetri (Fukinsei), Gizem veya İncelik (Yugen), Büyülü veya Alışılmadık (Datsuzoku) ve Sessizlik (Seijaku). Zen bahçeniz bu kavramların çoğunu veya tamamını tanıtmalıdır.


Bir tasarım çizin

Bitmiş alanınızı görselleştirmek için kaba bir taslak oluşturun. Daha ayrıntılı ve profesyonel bir proje için therapinterior ile çalışabilirsiniz.


Esnek olun

Otantik Zen bahçelerinde az sayıda bitki bulunmasına ve su özelliği bulunmamasına rağmen, Zen tasarımında su ve bitkilerin daha önemli bir rol oynayabileceği birçok varyasyon vardır. Farklı görünümler denemekten korkmayın.


Davetkar bir alan

Zen bahçeciliğinin sizi en çok memnun eden yönlerini seçin ve bahçeyi zevklerinize göre düzenleyin. Zaman geçirmeyi dört gözle bekleyeceğiniz bir alan yaratın.




Ölçeği düşünün

Bahçenizin geri kalanının yanı sıra bahçe odasının boyutuna göre ölçeklendirilmiş malzemeler kullanın. Daha büyük taşlar küçük bir alanı kolayca boğabilirken, küçük kayalar daha geniş bir manzarada kaybolabilir.


Basit tutun

Bir Zen alanı, sakinlik hissi uyandıracak şekilde basit ve düzenli olmalıdır. Zihni rahatlatmak ve yatıştırıcı bir ortam yaratmak için sessiz bir renk şeması kullanın.


ZEN BAHÇE ELEMANLARI

Bireysel unsurlar derin sembolik anlam taşır. Desenler halinde taranmış kum veya çakıl suyu temsil ederken, daha büyük kayalar adaları, dağları, hayvanları veya ateş ve toprak gibi doğal unsurları gösterir. Soyut kavramlara vurgu, hayal gücünü harekete geçirmeyi ve meditasyon sürecinin önemli bir parçası olan zihnin dolaşmasına izin vermeyi amaçlamaktadır. Bir Zen bahçesi sessiz, mahremiyet ve estetik güzelliğe sahip olmalıdır.

Geleneksel bir Zen bahçesini karakterize eden bu birincil özelliklerden en azından bazılarını dahil edin.


Kayalar

Bunlar, insanın sonsuzluğa olan arzusunu ve doğadaki kalıcı unsurları temsil ettikleri için Japon tasarımının en önemli bileşenlerinden biridir. Daha büyük kayaların seçilmesi ve yerleştirilmesi, uyumlu bir Zen tasarımı için çok önemlidir. Heykelsi unsurlar olarak hareket eden daha büyük kayalar, en ağır malzemeler oldukları ve birincil odak oldukları için ilk önce yerleştirilmelidir.



Çakıllar

Çakıl, sembolik anlamı olan tırtıklı desenlerle Zen bahçelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Günün erken ve geç saatlerinde, güneşin düşük açısı çakılların dokusunu ve desenlerini vurgular ve görsel olarak ilgi çekici, sürekli değişen bir sahne oluşturur. Çakıl tırmıklama eylemi, meditasyon sürecinin bir parçasıdır ve zihinsel konsantrasyonu geliştirmeye yardımcı olan edinilmiş bir beceridir.



Kum kullanılabilmesine rağmen, çakıl daha dayanıklıdır ve bakımı daha kolaydır. Desen haline getirmesi kolay olacak ince öğütülmüş çakıl, bezelye çakıl veya küçük düz çakıl taşları kullanın. Genellikle beyaz, krem ​​veya grinin açık nötr renkleri kullanılır.

Çakılda çizilen desenler, bir mevsimi belirtmek veya belirli bir ruh halini uyandırmak için kullanılır. Daha büyük kayaların etrafındaki çizgiler su dalgalarını simüle ederken, dalgalı çizgiler dolambaçlı bir akıntıyı andırıyor. Düz bir çizgi tasarımı, gözü manzaraya yönlendirerek veya donmuş bir kış manzarasını simüle ederek dinginliği çağrıştırabilir.

Çakılları düzeltmek için ince dişli bir metal tırmık kullanın, ardından deseni çizmek için özel olarak tasarlanmış, geniş dişli bir tırmık kullanın.


Tarama

Gözlerden uzak bir bahçe odası oluşturmak için alanı bir duvar, çitler, bambu perdeler , kafes paneller veya resmi çitlerle çevreleyin .


Heykel

Bir heykel meditasyon için ilham kaynağı olabilir ve önemli bir odak noktası olabilir. Bunlar tipik olarak Buda heykelcikleri veya Japon fenerleridir . Bahçede göze çarpan bir yere yerleştirin.


Patika

Bir patika, ziyaretçileri bahçeye götürebilir veya bakımı daha erişilebilir hale getirmek için çakıl alandan geçebilir. Koyu renkli basamak taşları gibi daha büyük kayalar ve çakıllarla kontrast oluşturacak malzemeler seçin. Bahçe deneyiminizi nasıl etkileyeceğine göre yolun yerleşimini düşünün. Gözü uzaya mı yönlendiriyor yoksa belirli özelliklere dikkat çekiyor mu? Düz bir yol daha resmi görünürken, dolambaçlı bir yol, oyalanma ve gözlemleme yolunda durma noktaları oluşturur.


Oturma

Zen bahçelerinin belirli bir bakış açısından görülmesi amaçlanmıştır. Bahçenin tadını en çok çıkarabileceğiniz bir yere taş bir bank veya rahat bir sandalye yerleştirin.


Su


Su, geleneksel bir Zen bahçesinin bir parçası olmasa da, hareket eden suyun sesi meditasyona elverişli olan daha rahatlatıcı bir ortam yaratabilir. Bir damlatmalı Asya tarzı çeşme veya şelale şehrin gürültüsünü bastırmaya yardımcı olacaktır.



Aydınlatma

Ev peyzajının genellikle gözden kaçan bir yönü olan aydınlatma, estetik bir çekicilik katar ve akşamları dışarıda geçirilen zamana izin verir. Yolları, heykelleri veya yukarı ışıklı ağaçları aydınlatın.


Bitkiler


Zen bahçeleri tipik olarak az sayıda bitki kullanırken, bu yönü kendi zevkinize ve tarzınıza göre uyarlayabilirsiniz. Zen bahçelerinde kullanılan bitki türü, sert peyzajı bunaltmaktan ziyade tamamlayıcı olmak için düşük ve sürüngen olma eğilimindedir. Çiçekler seyrek veya hiç yokken, yapraklar huzur ve uyumu uyandırmak için yeşilin nötr tonlarında olmalıdır. Bir Zen bahçesi için en iyi bitkiler arasında bonsai, budama ağaçları, cüce kozalaklı ağaçlar, Japon akçaağaçları , açelyalar , bambu , sazlar, sürünen yer örtüleri , eğrelti otları ve yosunlar bulunur . Mekanınızın aldığı ışık miktarı, güneş veya gölge severlerin en iyi şekilde çalışıp çalışmayacağını belirleyecektir.


Evinize minimalist bir tasarım yapmaya hazır mısınız?

Bütüncül bir tasarım danışmanlığına mı ihtiyacınız var?

Linke tıklayarak Therapinterior'a başvuru yapın.

Size en yakın zamanda dönüş yapacağız.

O zamana kadar sevgiyle kalın..


Bunlar da Hoşunuza Gidebilir;


bottom of page