Yazı | Therapinterior
top of page

Huzurlu Bir Mekan Nasıl Yaratılır?

Updated: May 23, 2023

En çok sevdiğiniz yeri düşünün


Bu basit bir fikir: En mutlu olduğunuzu düşünün ve o yerin unsurlarını evinize getirin.

Örneğin seyahat etmeyi, macerayıve deniz aşığıysanız, tasarım şemanızı buna göre oluşturabilirsiniz. Dingin yeşil, mavi ve fildişi paleti bunun için ideal. Doğal ve yumuşak renkler tonları genellikle huzur veren mekanlarla ilişkilendirilse de, en sevdiğiniz tonları kullanın.



Renklerin gerçekten terapötik etkisi vardır. Feng shui ve Kromoterapi'ye göre hangi renklerin psikolojinizi nasıl etkilediğini aşağıdaki videoyu izleyerek inceleyebilirsiniz.



Önemli olan, renkleri nasıl bir araya getirdiğinizdir. Bu yüzden her ne renk paleti kullanılırsa kullanılsın renk gruplarını dengelediğinizden ve nötrlediğinizden emin olun.

Kromoterapi ile mekanınızın hem enerjisini artırabilir hem de dingin bir hissiyat yükleyebilirsiniz.


Biraz sakinleşelim

Hayat telaşlıdır, ancak yansıma için küçük aralar vererek sakinleşmeyi ihmal etmeyin. Bizler gibi mekanınızın da arada sakinleşmeye ihtiyacı vardır. Çok baskın ve çarpıcı tonları/ formları seviyorsanız bile mutlaka nötr tonlara ve minimal formlara yer vererek minimal/maksimal dengesini sağlamalısınız. Eğer gerçek bir minimalistseniz Scandi tarzı mutlaka referans alabilirsiniz. Sofistike ve aynı zamanda dingin mekanların trendi, Bold minimali incelemek için tıklayın.



Rahatlayın

Konforlu bir battaniye, ister kanepede dinlenin ister yemek masasında çalışırken ekstra bir katmana ihtiyacınız olan neredeyse her yerde rahatlık sağlar ve şık bir görünüm elde etmenizi sağlar. Fas'tan özel tasarım battaniyelerimizi incelemek için tıklayın. Ayrıca, Scandi boho tarzın sıcak ve konforlu anlayışını incelemek için tıklayın.



Doğru Formları Kullanın

Şekillerin mekanda trend ve tasarım ilişkisi yaratmasının yanısıra, psikolojimize de önemli etkileri vardır. Huzurlu bir mekan yaratmak için organik ve yumuşak formları öneririz. Evinizin yanısıra, ofis, mutfak vb. mekan tipleri için hangi formların hangi etkileri yarattığını öğrenmek için videoyu mutlaka inceleyin.



Yeşilin Dinlendirici Gücü

Evinize biraz neşe katmanın sade bir yolunu mu arıyorsunuz?

Dışarıyı içeriye taşıyarak başlayabilirsiniz.

Balkonunuz ya da bahçeniz olsun olmasın, evinizde bir iç bahçe oluşturabilirsiniz. Bunun için tüm detaylar bu yazıda.



Ayrıca Feng Shuiye göre evinizde bereketi artıran 10 bitkiyi merak ediyorsanız tıklayın.


Özellikle şehir merkezinde yaşayanlar neden evlerinde bitkiye yer vermeli?

Bitkiler sadece dekoratif olarak düşünülmemeli. Mekanın hava kalitesini artırmasının yanısıra, bitkilere bakmak onları büyütmek ve onlarla ilgilenmek başlı başına meditatif bir deneyim. Üstelik bu deneyimin bize sayısız katkısı var. Yani şehrin stresinden bir dakikalığına bile uzaklaşmak için bu harika canlıları hayatınıza olabildiğince katın.



Mutlu bir mekan yaratmak için en iyi bitkiler hangileridir?

Tabi ki uzun ve büyük bitkiler. Özellikle tropik ev palmiyeleri göz alıcı ve mekanda gerçek bir odak yaratıyorlar. Tıpkı modada olduğu gibi, bitkilerde trendler vardır. Şu anda, bir keman-yaprak-incir dönemindeyiz. Bitkileri sadece yetiştirilmiş haliyle almak zorunda değilsiniz. Biraz daha uygun ve sabır gerektiren bir öneri olarak tohum haliyle edinmenizi tavsiye edebiliriz.



• Bitkileri evin etrafına konulması gerekli stratejik noktalar var mıdır?

Aydınlatma, aydınlatma, aydınlatma. Yerleşim hakkında konuşurken bu belirleyici faktördür. Eğer doğal ışığınız yetersizse -ki genellikle güneye bakan pencerelerde daha güçlüdür- o zaman inanılmaz derecede esnek, düşük ışık seven yılan bitkilerini önerebiliriz.


Teknolojiden Uzaklaşın

Şehir hayatının stresini evinizden uzak mı tutmak istiyorsunuz? Teknolojiye tabi ki hepimizin ihtiyacı var, ancak bizi strese sevk ediyorsa belirli bir kullanımın fazlasının sağlığımızı bozduğunu söyleyebiliriz.



Gözden ırak olan gönülden de ırak olur


• Bilgisayarınızı çalışma odanızda veya kapıyı kapatabileceğiniz başka bir odada saklayın. Eğer yürümeniz gerekirse, bilgisayarınızı açmaya üşenebilirsiniz böylelikle bilgisayardan uzak durmuş olursunuz:)


• Telefonlar için bir çekmece ayırın. Herkesin yemek zamanı orada saklamasını isteyin, böylece aslında birbirinizle konuşabilirsiniz.


Telefonunuzu ayarlayın


• 20:00 veya 21:00 sonra, telefonunuzu aramaları, kısa mesajları, e-postaları ve diğer uyarıları susturmak için “rahatsız etmeyin” moduna alın. Acil bir durumu kaçırmaktan endişe ediyorsanız, bazı kişilerin geçmesine izin vermek (örneğin çocuklarınız) veya aynı kişi iki kez aramaya çalıştığında sizi bilgilendirmek için ayarlama yapabilirsiniz.


• Twitter, Instagram veya Facebook'ta sürekli kaydırmaya karşı koyamıyorsanız, uygulamaları kaldırın. Sosyal medyayı kontrol etmek için kendinizi bir bilgisayara gitmeye zorlayın veya en azından telefonunuzun tarayıcısından oturum açmak için fazladan adım atın.


Komut Merkezi Oluşturma


• Telefonunuzu şarj edebileceğiniz, posta ve diğer evrak işlerini saklayabileceğiniz merkezi bir yer belirleyin. Kağıt öğeleri “yapılacak”, “okunacak” ve “parçalanacak” olarak işaretlenmiş klasörlere ayırın. Telefonunuzu taktığınızda, "yapılacak" veya "okunacak" dosyadan bir şey alın. Bu sayede sadece bir şey başarmakla kalmayıp, aynı zamanda telefonunuzu bir süreliğine unutabilirsiniz.


Dikkatle ilerleyin


• Bir alışkanlığa dönüştürmek için en az 30 gün rutin oluşturmanın gerektiğini söylüyorlar, bu yüzden yavaş başlayın. Neyin işe yaradığı konusunda kendinize karşı dürüst olun. Bebek adımları atmak hızlı başlayıp tamamen pes etmekten daha iyidir.


Müzik ruhun gıdasıdır


Şehrin gürültülü düzeni farkında olsak da olmasak da hepimize stres yüklemesi yapıyor. Aslında hepimizin ihtiyacı olan doğanın sesi ya da sizi huzurlu ve canlı hissettiren bir müzik. Minimalist bir kablosuz bluetooth hoparlör ile en sevdiğiniz çalma listeleriniz ve akıllı telefonunuz, gününüze ve evinize olumlu enerjiler katmak için sizi bekliyor.



Meditasyon için yer açın


Image Credit: Unkown


Zen felsefesinin müthiş ve derin etkisini mekanınızda hissedin. Evinizde böyle bir alan oluşturmak ister misiniz?


Boşluk Bırakın. Meditasyona ayırabileceğiniz tüm bir odanız yoksa, bir odayı bölmek ve meditasyon için bir alan belirlemek için dekoratif bir paravan kullanabilirsiniz. Ardından, sırtınızı pencereye, duvara veya köşeye dönerek daha rahat hissetmeye hazır olun. Alanın geri kalanını nasıl hissettiğinize göre düzenleyebilirsiniz.


En sevdiğiniz battaniyeler, minderler ile başlayın veya yastık atın. Daha sonra sakin bir duyguyu temsil eden bir müzik açın. Bir tütsü, ya da bir lavanta kokusu ile mekanın huzur veren bir kokuyla dolmasına izin verin. Doğru meditasyon alanı için tüm detaylar bu yazıda.


Sanata Eşlik Edin

Heykel, tablo vb. görsel sanatlar yalnızca dekoratif olarak değil, mekanınıza bir kimlik katarak derinlik ve dinginlik yaratan önemli unsurlardır. Mekanınızın renk ve form dengesine uyumlu birkaç sanatsal obje/ görsele yer vermek mekanınızı ve sizi huzurlu kılmak için ideal bir yoldur.


Image Credit: Avalon Peak by T'Art


Daha iyi uyuyun


Yatak odasına işinizi getirmeyin. Ekranlarınızı (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar) dışarıda bırakın ve iş ve uyku ortamları arasında bir sınır olduğundan emin olun. İnsanların uyku kalitesinin düşük oluşunun bir nedeni de bu sınır koyamamalarıdır.


Termostatı ve nemlendiriciyi ayarlayın. Uyku için ideal sıcaklıklarının yüzde 30 ila 40 nem ile 65 ila 70 derece arasında olduğu bilinmektedir.


Yatak odanızda karartma perdeler kullanın. Genel olarak, karanlık iyidir çünkü beynin melatonin salgılamasına izin verir. Karartma perdeleri, ışığın kaçınılmaz olabileceği şehirde yaşayan insanlar için büyük bir fark yaratabilir.



Yatmadan önce bile ışıklarınızı karartmaya başlayın. Uyanıklıktan uykuya geçişe yardımcı olmak için karanlığı tamamlamak için yarı karanlık bir ortam yaratın.


Pamuklu çarşaf kullanın. Vücudumuzun iç sıcaklığı, uykuya dalmadan önce düşmeye başlamalıdır. Pamuk, vücudunuzun hava almasını sağlar, ısı ve nemi kaybeder.


Alerjenleri azaltın. İnsanların unuttuğu bir şey, alerjilerin uykuyu etkileyebileceğidir. Onlardan muzdarip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, hipoalerjenik malzemeden yatak takımı satın alın ve çarşaflarınızı - özellikle yastık kılıflarınızı - haftada en az bir kez yıkayın. Mümkün olan her yerde halıları ara ara değiştirin.



Bunlar ilginizi çekebilir;


bottom of page