Yazı | Therapinterior
top of page

Şifalı Mekanlar

Updated: Jun 6, 2023

Evimiz bize şifa getiriyor mu? Mekanımızı sağlıklı bir sığınak haline getirmek aslında çok zor değil. Binlerce yıllık mekan sağlıklaştırma disiplinlerinin, mekanlarda şifa enerjisini artırmaya yönelik geliştirdiği önerileri, son trendlerle harmanlayarak mekana uyarlamaya ve evinizin sizi gerçekten iyileştirmesine izin vermeye ne dersiniz?


Çevre psikolojisinin binlerce yıllık bir tarihi vardır. Mekan sağlıklaştırma, yalnızca iç mekanı dekoratif ya da moda olarak ele alan bir disiplin olmaktan öte, yaşayanları sağlıklı mutlu ve huzurlu kılan, aile ilişkileri, seyehat ve kişisel gelişime kadar bir çok alanın iyi yönde gelişimine destek veren şekilde tasarlanmasını araştıran bir araştırma alanıdır. Osmanlı’da, Feng Shui ile Çin’de, Vastu Shastra ile Hindistan'da, Zen ile Japonya’da ve Hygge, Lykke ile Kuzey Avrupa’da mekan sağlıklaştırma uzun yıllar çalışılmış ve öneriler geliştirilmiştir.



Mekan sağlıklaştırma öğretilerinin yanısıra, çevre psikolojisi ile ilgili bildiklerimizi çoğunlukla sinir-bilim ve psikolojiye dayandırmaktayız. Çok sayıda çalışma, bazı tasarım öğelerinin insanlarda olumlu veya olumsuz duyguları uyandırdığını göstermektedir. Bu bulgular genellikle olumlu duygusal tepkileri tetiklemek, sağlıklı ve hoş bir mekan yaratma yönünde ışık tutmaktadır. Sizi mutlu kılan ve toksinlerden arınmış bir mekanda yaşamak için bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda konu alıyoruz.



“Sağlıklı ev” terimi, yapılı çevreden mimariye, boya, aydınlatma, mobilya, perde, halı ve kilim gibi unsurlara kadar tüm iç mekan bileşenlerini kapsar. Mutlu ve sağlıklı bir ev tasarlamak, sağlıklı bir yaşam tasarlamakla eş anlamlıdır. Zinde bir yaşam, tutkuyla yaşamak ve sevdiğiniz bir yaşamı tasarlamakla ilgilidir. Yaşamınızdan mutlu olmakla ilgilidir. Bu, çevrenizi rahatlatmak ve kendi evinizde mutlu hissetmekle ilgilidir. Uyum ve denge ile ilgilidir. Mutlu ve sağlıklı enerji veren bir ev ile hayatınıza şifa ve huzur enerjileri yayabilirsiniz.




Kendi sağlık yolculuğunuzda nerede olursanız olun, son derece zinde, bir hastalıktan korunmaya çalışıyor ya da kurtulmuş olsanız da, sağlıklı bir yaşam tarzı tasarlayabilirsiniz. Koşullar ne olursa olsun mekanınızı hayatınıza mutluluk enerjisi yansıtacak şekilde tasarlamak mümkün.


Küçük dokunuşlar bile büyük etkiler yaratabilir. Öncelikle size neyin neşe getirdiğini ve sağlığınıza neyin iyi geldiğini keşfetmek sağlık ve şifa enerjisi getiren bir mekanın birinci koşuludur. Çünkü şifa konusunda her ne kadar kadim öğretilerde araştırılmış ve belirlenmiş olan kurallar olsa da, mekan sağlıklaştırmanın çerçevesini sizin zevkleriniz, tercihleriniz, ihtiyaç ve hedefleriniz belirler. Bu nedenle bu öğretilerin yarattığı mekanlar benzersiz, güçlü ve size özel enerjiler yaratmaktadır.




RUH HALİNİZİ VE HAVA KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN İÇ MEKAN BİTKİLERİNİ KULLANIN


Büyük pencereli ve yüksek tavanlı bir oturma odası
Image Credit: Tuca Reines

Bitkiler, chi'yi besleyen ve yayan ve uğurlu enerji getiren canlı nesnelerdir. Yaşam enerjisini sembolize ederler ve daha taze bir atmosfer yaratırlar. Bu nedenle yalnızca estetik olarak değil, enerji anlamında da mekanda çok önemli bir yere sahiptirler. Bir evde çok fazla yeşillik olması, sağlığımız için etkili ve kolay bir yoldur. Hava kalitesini iyileştirmekten nemi düzenlemeye kadar tonlarca sağlık yararları vardır. Ayrıca ruh halinizi en doğal şekilde güçlendirirler. Araştırmalara göre stres seviyelerini azalttığı, hafızayı geliştirdiği ve konsantrasyonunu artırdığı ve uçucu organik bileşikleri ile bazı kirleticileri filtreleyebildikleri görülmüştür.


Bitkiler en sıkıcı veya en soğuk alanları bile canlandırabilecek harika ve ucuz tasarım öğeleridirler. Çiçekli bitkilerin renklerini göz önünde bulundurarak, tasarımınıza katabilirsiniz. Feng shui ve Vaastu Shastra öğiretilerine göre bitkileri yansıttıkları enerjiye göre mekana yerleştirebilirsiniz. Mutluluk enerjisini yaymak için kasımpatı, sevgi için yasemin, yenilenme enerjisi için orkide ve nilüfer Feng Shui önerileri arasında yer alır. Orkide ve aloe vera yatak odası için mükemmeldir, çünkü çoğu bitkinin aksine geceleri bile oksijen yayarlar. Ev ofisleri için küçük sulu meyveleri olan bitkileri, oturma odası için yılan bitkisi ve dracaena uygundur. Banyoları unutmayın, bambu, eğrelti otları veya filodendron ıslak hacimlerde tercih edilebilir.



NEM SEVİYELERİNE DİKKAT EDİN


Huzurlu bir oturma odası
Image Credit: Zara Home

Mekanın aurasının şifalı olabilmesi için yalnızca bitkiler yeterli olmayabilir. Tüm mekan sağlıklaştırma disiplinlerinde mekanın havalandırılması ve nem dengesinin idealize edilmesi çok önemlidir.

Bunun için doğal havalandırmanın

mekanda iyi bir şekilde sağlanabilmesi gerekir.


Günde birkaç kez pencerenizden taze havanın mekana akmasına izin verin. Doğal havalandırma sağlanamayan mekanlarda ise, nem dengesini sağlayan cihazlardan edinebilirsiniz. İç mekan havasının nem oranının dengeli olması, cildin kuru veya susuz kalmasını önler, enfeksiyon riskini ve virüs ve bakterilerin bulaşma ihtimalini azaltır ve ayrıca sinüs sağlığı için harikadır.



Geniş camlı bir salonda kitap okuyan bir kadın
Image Credit: Zara Home

Eviniz en güvenli sığınağınızdır, ancak bazen bir sağlık tehdidi kaynağı ve bir enerji vampiri olabilir. Çevre dostu tasarımlar, evinizdeki ideal sağlıklı ortamı yaratmak için en iyi seçeneklerdir. Özellikle, gaz yayan ve gözlerinize ve solunum sisteminize zarar verebilecek uçucu organik bileşikler içeren boyaları ve yüzey kaplamalarını kullanmamaya özen gösterin.





Çevre dostu mutfak aletlerinden enerji tasarruflu aydınlatmaya kadar mümkün olan her yerde enerji tasarrufu yapın. Organik ve doğal malzemeler kullanmak da yeşil tasarımın önemli bir özelliğidir.


Bu yazı size yararlı oldu mu? Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz;


..


Bunlar ilginizi çekebilir;



bottom of page