Yazı | Therapinterior
top of page

MİMARİDE RENK ALGISI

Updated: May 5, 2022

Yaşadığınız mekanda tercih ettiğiniz renkler kişiliğinizin doğrudan yansımasıdır. Çoğumuz dekorasyonda kullandığımız renkleri düşünmek için çok fazla zaman harcamazken, renkler ruh halimizi, duygularımızı, hareket ve düşüncelerimizi her an etkiler. Bu nedenle iyi tasarıma sahip bir mekan için trendler hakkında endişelenmenize gerek yok. Ana unsur kişiliğinizi yansıtan ve size doğru etki yaratmasını istediğiniz tonları seçerek, mekanla uyum içinde bir araya getirmektir.



Renk, sadece doğal ortamda değil, aynı zamanda insan yapımı mimari ortamda da, dünyamızın ayrılmaz bir öğesidir. Renk her zaman insanın evrimsel sürecinde rol oynamıştır. Titreşim enerjisiyle çalışan renkler, psikolojimiz üzerinde önemli etkilere sahiptir.

Özellikle son yıllarda gerçekleştirilen ampirik gözlemler ve bilimsel çalışmalar, mimari ortamda insan-çevre etkileşiminde renk algısının duyusal algılamaya büyük oranda etki ettiğini kanıtladı. Bu çalışmalar psikoloji, mimari psikoloji, renk psikolojisi, nöropsikoloji, görsel ergonomi, psikosomatik ve benzeri disiplinleri içeriyor.


Bilimsel çalışmaların yanısıra, doğada var olan yaşam enerjisini mekanlarda harekete geçirerek sağlıklı mekanlar yaratmayı amaçlayan çin öğretisi Feng Shui’ye göre renkler çok büyük önem taşıyor. Feng Shui öğretisinde çakra renkleri, enerjiyi ortaya çıkaran ve güçlenmeyi sağlayan renklerdir. Çakralarımız yani ana enerji merkezlerimizin bağlantılı olduğu renk tonları fiziksel bedenimizi olduğu gibi, ruhsal, duygusal ve zihinsel bedenimizi de yönlendirir. Enerjimizin aktığı noktalar olan çakralarımızın her biri bir renkle ilişkilidir ve bu renklerin farkında olarak hayatınıza katmanız, ilgili çakradaki enerji ve hareket akışını açmaya ve etkinleştirmeye yardımcı olabilir.


Rengin cinsiyet, yaş, etnik köken ve iklim gibi etkenlere bağlı olarak, insanları çok farklı şekillerde etkileme özelliğinden yola çıkıldığında doğru renk tespiti için öncelikle tasarladığınız mahal hakkında bazı temel sorular sorarak başlamak en doğru yöntem olacaktır. Mekanda uyandırmak istediğiniz hissi belirleyin. Örneğin, mutfakta iştahı ve enerjiyi arttırmak isteyebilirsiniz. Oturma odasında huzur ve sakinlik yaratmak önceliğiniz olabilir. Belki de gizemli bir yatak odasına sahip olmak ya da balkonunuza biraz enerji katmak istersiniz.



Mekandaki doğal aydınlatmanın varlığı ve kullanılacak ışık yoğunluğunu belirlemeniz de renk seçiminde önemli rol oynar, çünkü ışık kaynağına bağlı olarak, renk çok farklı görünebilir. Örneğin, duvar boyası tercihi yaparken rengi uygulamadan önce hem doğal hem de yapay ışıkta test etmek her zaman doğru kararı vermenizi sağlayacaktır.



Mekan tasarımında renk konusunu pek çok farklı yöntemi referans alarak inceleyebiliriz. Ancak mekan psikolojisi konusundaki araştırmalarımdan yola çıkarak, öncelikle ana renkler ve çakra renklerini temel alarak dekoratif objeler, kumaşlardan, duvar ve dolap renklerine kadar bazı mekanlarda ağırlıklı olarak tercih edebileceğiniz renklerin hangi etkileri yarattığını incelemenin, “İYİ” hissettiren mekanları ortaya çıkarmada iyi bir rehber olacağına inanıyoruz.


Therapinterior 'dan tasarım danışmanlığı almak için tıklayın.

Tüm sorularınızı info@therapinterior.com adresine mail olarak iletebilirsiniz.




Ayrıca bunlar da ilginizi çekebilir;

bottom of page