Yazı | Therapinterior
top of page

Minimalist Tasarım Nedir?

Updated: Jun 6, 2023


Minimalizm, evlerimizi düzene sokmanın ve hayatlarımızı sadeleştirmenin ezici bir dünyayla başa çıkmamıza yardımcı olduğuna dair söz veren kendi medya gurularıyla modern bir yaşam tarzı trend haline geldi. Minimalist tasarım ise mimari, iç mekan, sanat, grafik, moda ve tasarımın neredeyse tüm diğer alanlarında yerleşik bir geçmişi olan etkili bir görsel stildir.


Minimalist tasarım, esas olana öncelik vermekle ilgilidir. Minimalist bir bina, nesne veya iç tasarım, temel işlevine indirgenir, sınırlı malzemeler, nötr renkler, basit formlar kullanılarak gerçekleştirilir ve saf bir şıklık elde etmek için aşırı süslemeden kaçınır. Minimalist bir tasarımın son ifadesi zahmetsizce basit, bir şiir kadar yedek ve bir çan kadar net görünse de, bu türden güçlü bir sadeliğe ulaşmak hiç de kolay değil.


Minimalist tasarım, geçen yüzyıl boyunca popülaritesini artırmaya devam etti, ancak her hayran için hayal gücü ve kalpten yoksun, sıkıcı ya da kısır diyen maksimalist bir eleştirmen var. Minimalist mimari ve ürün tasarımı bazen uygun maliyetli, çevre dostu olabilir ve nihayetinde iyi tasarımın demokratikleşmesine ve erişilebilirliğine katkıda bulunabilirken, aynı zamanda mükemmel nesne için nadir bir arayışla eş anlamlı hale geldi, yalnızca ayrıcalıklı olan bir lüks çok azının gücü yetebilir ve bu da kendi sürekli aşırılığına yol açabilir.

Minimalist Tasarımın Kısa Tarihi

Minimalist tasarım, 20. yüzyılda, fırfırlı Viktorya mimarisinden Soyut Dışavurumcu sanata kadar geçmişin son derece dekoratif tarzlarına bir tepki ve reddedilme olarak ortaya çıktı.


Bazı tasarım tarihçileri minimalizmin kökenini, 1917'den 1930'ların başlarına kadar Hollanda De Stijl hareketinin özetlediği basitleştirilmiş biçimlere kadar izler ve geleneksel Japon bahçeleri ve iç mekanlarının zen sadeliğinden ve İskandinavya'nın temiz estetiğinden etkilendiği yaygın olarak kabul edilir. tasarım.


Minimalist tasarımın mantrası ne kadar azsa, savaş sonrası Avrupa ve ABD'de Bauhaus ve modernizm ile ilişkili önemli mimarlardan biri olan efsanevi Alman mimar Mies Van Der Rohe'den bir alıntıdır. Cam, çelik ve beton, seri üretimin getirdiği inşaat süreçleriyle birleştirilerek, onlarca yıl önce olduğu gibi genellikle taze ve güncel görünen minimalist yapılar yarattı.


Minimalist tasarım, DNA'sını Modern Mimari , Bauhaus Mimarisi , Brutalist Mimari ve orta yüzyıl modern tasarımıyla paylaşır.


Minimalist grafik tasarım, sanat, tiyatro ve moda 1960'larda kendine geldi. Ürün tasarımı alanında, "Less is more" mantrası masaüstü radyoları, hesap makineleri ve lake yazılımlar gibi gündelik nesnelerin tasarımına rehberlik eden Alman endüstri tasarımcısı Dieter Rams gibi efsanevi figürler, minimalist ürün tasarımında yepyeni bir dünya başlattı.


İlk kez Viktorya döneminde popüler hale gelen ve popülaritesi artan minimalist iç tasarım ve ev dekorasyonu, günümüzde 20. yüzyıl tüketim kültürü sayesinde, süslü, aşırı aksesuarlı, sıkışık iç mekanlara sade ve fonksiyonel alternatifler sunuyor.



Minimalist Tasarımın Temel Özellikleri

  • Az ama öz

  • İşlevselliğe odaklanın

  • Temiz, basit çizgiler

  • Heykelsi formlar

  • Gereksiz süslemelerden arınma

  • Rahatlatıcı bir ortam oluşturmak için bazen vurgu olarak kullanılan renkli tek renkli, sınırlı renk paleti

  • Beton, çelik, cam ve ahşap gibi sınırlı, iyi seçilmiş malzemelerin kullanımı

  • Her şeyin bir yeri ve bir amacı olması

  • Alan ve doğal ışık kullanımı

  • Zanaatkarlığa bakış

  • Genellikle açık oyun düzenleri ve kusursuz entegre depolama ile havadar ve düzenli iç tasarım


Evinize minimalist bir tasarım yapmaya hazır mısınız?

Bütüncül bir tasarım danışmanlığına mı ihtiyacınız var?



Bunlar da Hoşunuza Gidebilir;


bottom of page