Yazı | Therapinterior
top of page

Toskana Stiline Dair 7 Kural

Updated: Jun 9, 2023

Sade, huzurlu ve sofistike hissettiren bu tarzı kim sevmez ki? Yakın zamanda tasarladığımız taş ev projemizde de ilham aldığımız, her daim özgün ve sanatsal İtalyan kültürünün zamansız zerafetini yansıtan bu harika stili modernize ederek, mekanınıza katmanızı sağlayacak ip uçlarını derledik..



Mütevazı bir çiftlik evinİ veya bir ortaçağ kalesini andıran Otantik Toskana tarzı, rustik stil ve Belçika stili ile bir çok ortak noktaya sahiptir. İtalyan kültürünün güzelliğini en iyi yansıtan örneklerden bu stil, geleneksel kiremit kırma çatılı taş evleri, ayçiçeği tarlalarını ve zeytinlikleri ve üzüm bağlarıyla dolu yemyeşil yamaçlardan manzara alan muhteşem bir mekanı tasvir eder.


#1 Zerafet

Toskana stili renk paletinde toprak tonları, kiremit tonları, koyu turuncular, sarılar ve kırmızılar bulunmaktadır. Geleneksel Toskana evlerinde koyu tonlarda ahşap tavan kirişleri ve zengin pas renkli karo zeminler ön plana çıkar. Mobilyalar ise, koyu tonlarda ahşap malzemeden ve açık renk keten kumaşlardan tercih edilir. Dekoratif objeler, saksılar ve demir ferforjelerden, aydınlatmalara kadar tüm detaylarda ilgi çeken en önemli özellik "zerafet"tir.

Bu klasikleşmiş stili evinize uyarlarken, malzeme ve işçilikte kaliteye mutlaka önem verin. Ucuz malzemelerle rustik bir eski dönem stili yaratmaya çalışıldığında yapay bir görüntü ortaya çıkabilir. Genellikle İskandinav stilden ilham alan hafif ahşaplar ve minimalizmin hakim olduğu günümüzde evinizi nasıl Toskana tarzına dönüştürebileceğiniz konusunda ipuçları verilse de, bu klasik stili sevenler evinin her hangi bir alanına Toskana kırsalının temel öğelerinden bazılarını dahil edebilir. Gelin inceleyelim..



#2 Sade Rustik


Sade ve rustik Toskana tarzı bir çiftlik evinde, koyu tonlarda ham ahşap tavan kirişleri, ahşap pencere çerçeveleri ve mobilyalar, karo zeminler kaplamaları, keskin beyaz duvarlar, zarif ve kavisli ferforje yatak başlıkları, korkuluklar ile kontrast oluşturuyor. Bir Toskana evini yaşatacak bu temel unsurlara sahip olmasanız bile, ham ahşap rustik bir masa, yapay tavan hatılları ve ferforfe bir dekoratif obje ile bu temayı yansıtabilirsiniz.



#3 Hatıralara Ve Sanata Övgü

Toskana her ne kadar sadeliği ile bilinse de, aslında İtalya'nın klasik sanat anlayışından, Floransa'nın sanatsal ve kültürel mirasından, heykel ve dekoratif objelere olan sevgisinden de etkilenir. Birçok Toskana evi yağlı boya tablolar, yaldızlı veya boyalı ayna çerçeveleri ve nesillerden geçen her türlü dekoratif nesne ile dekore edilmiştir. Aile yadigarı bir antika parçalara mekanınızda yer verebilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa, eski veya antika nesneleri satan mağazalara bir göz atmanızda fayda var. Wabi sabi felsefesinin de odak noktası olan, zaman içinde evrilmiş gibi görünen bir alan yaratmak için anıları olan objeler harika bir adım.


el yapımı sepetler
Image Credit: One Kinds Design

#4 Döşemeler

Toskana banyolarında, genelde rustik karolar ve taş malzemeye yer verilir. Döşeme ve tavanları beyazları ve kremsi bej tonlarında boyamak görünümü sakin ve dingin bir görünüm elde edilir. Bu görünümü çağdaş bir alanda yeniden oluşturmak zor olsa da, zamansız bir his yaratmak için ayaklı küvetleri, banyonuzun duvarında ya da zemininde doğal taş ya da karoya yer vererek, ayaklı lavabolar ve yeni retro tarzı banyo armatürlerini dahil ederek bu stili modernize edebilirsiniz.


Toskana evi banyosu
Image Credit: La Casa de Fiori Bianchi Pool Suites

#5 Daha çok toprak

Karmaşık desenlerde ve canlı renklerde bir sahne yaratan boyalı seramikler Toskana stilinin vazgeçilmezidir. Zevkleriniz daha sade ve minimalse, daha az desen içeren toprak tonlarında ve bol miktarda pişmiş toprak tabaklar ve seramiklere yer verebilirsiniz. Basit bir toprak bakraç veya el işi bir büyük seramik bir kase, tamamen modern bir dairede bile Toskana'da bir çiftlik evi hissini yaratabilir.


Stone house with large arch windows with modern interior design
Image Credit: Vineyard House by Therapinterior


#6 Çağdaş Toskana Tarzı

Toskana evi stlini modernize ederken, stilin yöresel etkisini koruyarak, daha karakteristik ve daha havalı bir etki yaratmak için renk paletini aydınlatarak beyazlar ve soluk nötr tonları seçebilirsiniz. Antika mobilyalar her ne kadar şık ve toskana stiline uysa da, malesef konfor beklentisini karşılamakta genellikle yetersizdir.


Minimal yaklaşım söz konusu olduğunda bu tarz estetik objelerden uzaklaşabilirsiniz. Ya da konforunuzdan feragat ederek birkaç parça vintage obje kullanabilirsiniz. Konforlu ancak klasik çizgilerle döşenmiş çağdaş parçalar, oymalı bir ayna, ham ahşap bir sehpa gibi detaylar bu tarzı konforlu bir mekana dönüştürebilir.




Tamamen minimal bir mekanda bile, bu stili en iyi anlatan unsurlardan biri olan ahşap tavan kirişlerini kullanabilirsiniz. Ahşap kirişleri mekanda kullanamıyorsanız, eskitme ya da ham ahşabı mobilya veya dekoratif objelerde kullanarak mekana dahil edebilirsiniz. Aydınlatmalarda ham ahşap ve zarif metal detaylar, rustik perdeler ve açık tonlarda rahat oturumlu modern mobilyalarla Toskana görünümünü modernize ederek mekanınıza uyarlayabilirsiniz.



Sunset view from a modern countryside porch
Image Credit: Stone House Project by Therapinterior

#7 Açık Havada Yaşam

Toskana evleri genellikle güneşten korunaklı, açık havada yemek yeme imkanı sunan, kapalı teraslar ve verandalara sahiptir. Yaşadığınız bölgenin iklimi Toskana iklimine yakınsa ve bir bahçeniz varsa, doğal yaşamla bütünleşen, ahşap veya metal detaylar, rustik pişmiş toprak kaplar, sandalyeler ve masalarla sımsıcak bir ürün yelpazesini mekanınıza katarak harika bir görünüm yakalayabilirsiniz. Bu stilden ilham alarak tasarlanan Urla Taş Ev projemize göz atın!




TASARIM BAŞVURUSU




Bunlar ilginizi çekebilir;

bottom of page