Yazı | Therapinterior
top of page

Işığın Mucizesi

Updated: Jun 6, 2023


Aydınlatma tasarımdaki en önemli unsurlardan biridir. Doğal ışık kaynakları etrafında tasarlanan alanlar, cam ve metal gibi ışığı yansıtan malzemelerin artan kullanımı, doğal ritmimize daha iyi uyum sağlamak için akıllı aydınlatma sistemleri iç mekanın şifa enerjisini artırmada büyük önem taşıyor.


Doğal ışık kadar basit bir şey, muazzam bir sağlık ve sağlıklı yaşam desteği sağlayabilir. Bu nedenle tüm mekan sağlıklaştırma öğretilerinde aydınlatma konusuna detaylı olarak yer verilmektedir. Bunun yanı sıra doğal aydınlatmanın, verimliliği, canlılığı, ruh halini ve genel psikolojik sağlığı geliştirdiğini vurgulayan çok sayıda çalışma var. Doğal sirkadiyen ritimimiz için inanılmaz derecede önemlidir.



Gün ışığından olabildiğince yararlanmak için şeffaf ya da açık tonlarda perdeler kullanın. Geniş pencereli mekanları tercih edin. Günün büyük bölümünü bu bölümlerde geçirmek doğal enerjinizi güçlendirecektir. Eğer pencere yoğunluğunuz yetersizse, mekan genelinde olabildiğince açık tonlar kullanmaya özen gösterin. Açık tonlar ışığın yansıyarak yayılmasını sağlarken, koyu tonlar ışığı emerek yararlanmanızı engeller. Her sabah pencerelerinizi hava ve doğal ışığın girebilmesi için açın. Çalışma alanınızı pencerelere yakın yerlere konumlandırın.



İç mekanda dikkat edilmesi gereken ve sağlığımızı büyük ölçüde etkileyen bir diğer önemli aydınlatma türü ise mavi ışıktır. Mavi ışık, güneş ışığından elektronik cihazlardan ve yapay ışıktan yayılan ışığa kadar çeşitli ışık kaynaklarında bulunan belirli bir dalga boyudur, özellikle led ekranlar çok fazla mavi ışık üretir.



Mavi ışık canlılığı ve enerjiyi artırır, bu yüzden gün boyunca önemlidir, ancak aslında melatonin üretimini baskılayabildiği ve uyku döngülerimizi tamamen bozabileceği için geceleri oldukça zararlı olabilir. Bu yüzden mavi ışığı yatak odasından olabildiğince uzak tutmak önemlidir. Bu nedenle akşam saatlerinde loş ve sıcak etkili ışıkları tercih etmek çok daha faydalıdır.



Bu yazı size yararlı oldu mu? Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz;


Daha fazla bilgi ve güncel paylaşımlar için Therapinterior instagram sayfası nı takip edin!


Bizim önerilerimizle tasarladığınız mekanları @therapinterior tagini kullanarak bize bildirin görmekten ve paylaşmaktan mutluluk duyarız!






Bunlar ilginizi çekebilir;




bottom of page