Yazı | Therapinterior
top of page

2023 iç mekan trendleri

Updated: Jun 5, 2023

2022 pandemiden çıkış ve yeni hayat şartlarına adapte süreci gibi birçok farklılığı beraberinde getirdi. Bu alışma sürecinin iç mekanlara yansıması içe dönüş ve wabi sabi gibi saflık sadelik ve sürdürülebilirlik üzerineydi. Bu temaların 2023'te devam ettiğini söyleyebiliriz. Peki bu yıl tamamen farklılaşan iç mekan trendlerine göz atmaya ne dersiniz?



MAKSİMALİZM EN MODERN HALİYLE GERİ DÖNÜŞ YAPIYOR

Geçmiş yıllarda minimalizmin benimsenmesiyle, geri planda tutulan maksimalizm bu sezon baskın bir biçimde hayatımıza giriyor. Ancak maksimalizmin temasının belirgin özelliklerinden geleneksel ince form ve desenler yerine, amorf heykelsi siluetlerle birleşerek mekanlara derinlik katıyor.

Son zamanlarda sadelik ve nötr renkler ile minimalizm hayatımızı büyük oranda etkisi altına aldı, belki de buna bağlı olarak biraz renk ve desene ihtiyaç duymaya başlıyoruz.


Daha fazla mı? Son zamanlarda “minimalizm yorgunluğu” hakkında konuşulduğunu duyduk ve kendimizi renk ve desenin etkisinde bulduk. Cazibe şu anda iç mekanlarda çok çarpıcı bir kelime. Buna, son birkaç yıl içinde pandeminin etkisi ile maksimalizme olan eğilim git gide artıyor. Gerçekten romantik ve dramatik renkler, sıradışı dokular ve şekiller, örneğin köşeli ve düz çizgiler yerine eğriler çok daha çekici bir hale geliyor. Bronz, Pirinç ve altın kaplamalar bu sofistike temanın beraberinde hayatımıza giriyor.


Maksimalizmi ilerleyen günlerde daha detaylı olarak sizlerle paylaşacağız.


HER YERİ RENKLENDİRİN


Pantone tarafından belirlenen viva magenta bu yılın öne çıkan vurgu renklerinden. Bunun yanında kırmızı, zümrüt yeşili, pudra ve altın rengi sıklıkla karşımıza çıkacak.



pantone viva magenta
Image credit: www.pantone.com


Minimalist anlayışın varsayılanı olan beyaz yerini, pas rengi ve yeşil gibi daha koyu tonlara bırakıyor. Böyle olunca aydınlık ve havadar mekanlardan, çağdaş silüetler ile geleneksel unsurları dengeleyen, derin ve sofistike mekanlara geçiyoruz.

Geçen yıllar sıklıkla gördüğümüz wabi sabi trendinin uzantısı olan topraksı, doğal dokuların yükselişi devam ediyor. Wabi sabinin sahneyi maksimalizme bırakmasıyla, toprağın parıltılı tonları yoğun bir şekilde kullanılmaya başlıyor. Altın rengi saf lüks bir dokunuşla iç mekanlarda vurgu yaratmak için harika bir ton.


Bu sezon özellikle dikkat çeken nokta: renklere doyan mekanlar yaratmak. Yani duvardan tavana kadar tek bir ton ile boyalı hacimler karşımıza çıkacak.



ESKİ RUHLU PARÇALAR

2023 trendlerinin en belirgin özelliği, eski enerjilere sahip parçalardan büyük ilham alması. Doğal malzemeler, çiniler, patina karolar ve özellikle Türkiye, Fas, Yunanistan, Fransa, Hindistan ve Endonezya'ya ait yöresel ürünler öne çıkıyor. Türk çömlekleri, rustik ahşap tabureler, pişmiş toprak saksılar gibi eski parçalar ve daha fazlası mekanlarda yoğun biçimde kullanılıyor. Bu vintage ve yıpranmış görünen nesneleri bir odada veya bahçenizde rastlantısal olarak kullanarak, trendi yakalayabilirsiniz.

EL ÇİZİMİ DETAYLARI

Geçen yıl el boyaması detaylar her yerdeydi. Bu yılsa trend, kara kalem eskizlerle döşenmiş duvarlar, obje ve tekstiller. Kırlentlerden, masa örtülerine ve mobilyalara kadar pek çok yüzeyde el işçiliği ve boyama detaylar karşımıza çıkıyor.


DÜZENSİZ HALILAR

Düzensiz formlara sahip kilim ve halılar, farklı bir zemine sahip olmak için yaratılmış çarpıcı tasarımlardır. Bu tasarımlar yalnızca göz alıcı bir etki yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda sıradışı formları ile mekânsal yerleşim için yeni bir tasarım taslağı oluşturuyorlar. Standart halı formlarında mekânsal sınırların uyumlu olması beklenirken, bu tasarımlarda, mekanınızın kıvrımlı, dairesel ya da köşeli olması farketmiyor. Bu tip düzensiz halılar tüm mekan tiplerinde yerleşim ve sınırı kendi biçimini referans alarak belirliyor.



Güncellik ve zamansızlık dengesini kurarak bu trendleri kendinizce uyarlamak mekanınızı canlandırabilir. Trendleri uygularken amaç, yeni ama çok çabuk eskimeyen bir alan yaratmaktır. Temel bir tasarım stiliyle başlayın ve trend odaklı bir veya iki öğeyi bir alana yerleştirmenin yollarını arayın.


2023 hepinize sağlık mutluluk ve en güzel enerjileri getirsin, bir sonraki içeriğimize kadar sevgiyle kalın!






bottom of page