top of page

NASA ÖNERİLERİNE GÖRE: EVİNİZİN HAVASINI TEMİZLEYEN 5 BİTKİ

Güncelleme tarihi: 5 Haz 2023


Havaların yavaş yavaş soğumasıyla birlikte hepimiz iç mekanlarda daha fazla vakit geçirmeye başlıyoruz. Bulunduğumuz iç mekanın hava kalitesi belki hiç aklımıza gelmiyorken, son yıllar bunu muhtemelen değiştirmiştir. HEPA filtreli negatif iyon hava filtreleri daha sık konuşulur oldu. Evinizin hava kalitesine nasıl katkıda bulunabilirim diye düşünüyorsanız iç mekan bitki önerilerini göz önüne almanızı tavsiye ederiz.

Aslında, NASA'nın 1989 yılında yürüttüğü "Temiz hava çalışması" sonucunda, ev bitkilerinin hava kalitesini iyileştirmek için oldukça etkili olduğunu biliyorduk. O zamandan beri hava kalitesini iyileştiren bitkilere “NASA onaylı bitkiler” adı verildi.



Bitkiler havayı nasıl temizler?


NASA çalışmasına dahil edilen üç toksin benzen, formaldehit ve trikloretilendir (TCE) ve bu uçucu organik bileşikler hemen hemen her yerde bulunmaktadır. Benzen yapıştırıcılarda, boyalarda, mobilya cilalarında ve deterjanlarda bulunur. Formaldehit, kontrplak gibi kompozit ahşap ürünlerin yanı sıra yapı malzemeleri ve yalıtım, yapıştırıcılar, kalıcı pres kumaşlar, boyalar, kaplamalar, cilalar, cilalar ve kağıt ürünlerinde bulunur. Trikloroetilen de temizlik bezleri, aerosol temizlik ürünleri, boya sökücüler, sprey yapıştırıcılar, halı temizleyiciler ve leke çıkarıcılarda bulunur.


İç mekan bitkileriniz için, bitki kökleri ve toprak alanı ne kadar fazla havaya maruz kalırsa, bitki havayı o kadar iyi temizler demektir. Başka bir deyişle, daha büyük toprak yüzeyli daha büyük saksılar, küçük olanlardan daha iyidir.



Dev kaktüs ağaçları
Image Credit: wikipedia.com


1 - Ficus Benjamin (Ficus Benjamina)


Serada saksılarda ficus benjamin
Image Credit: deserthorizonnursery.com


Temizleme niteliği: Uzun hava temizleyicilerden biri olan Ficus Benjamin, formaldehiti giderir.


Bakımı: Gübreli çiçek toprağı karışımıyla doldurulmuş ve dolaylı ışıkta veya öğleden sonra gölgesi alan alanlarda yerleştirilmiş kaplarda kolayca büyür. Bitki, büyüme mevsimi boyunca düzenli olarak sulanmalı, ancak sonbahardan kış sonuna kadar daha kuru olmasına izin verilmelidir.



2 - Kasımpatı (Chrysanthemum X Morifolium)


Sarı kırmızı yakın çekim bir kasımpatı çiçeği
image credit: trianglegardener.com


Temizleme niteliği: Benzen, formaldehit ve TCE'yi filtreler.


Bakımı: Toprağı yumuşak, nemli ve geçirgen olmalıdır. Nem oldukça önemlidir. Bol çiçekli olması için Mayıs ayında budanması gerekmektedir.






3 - Yelken/Barış Çiçeği (Spathiphyllum)

Yelken çiçeği yakın çekim
Image Credit: gardeningknowhow.com

Temizleme niteliği: Muhtemelen en yaygın ve en iyi bilinen hava temizleyen çiçektir. Benzen, formaldehit ve TCE seviyesini düşürür


Bakımı: Torf ve lif içeren toprakla doldurulmuş kaplarda, doğrudan güneş almayan ama çok da gölge olmayan alanlarda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Haftada 1-2 sulama ve yapraklara su püskürtme yeterli olacaktır.











4 - Paşa Kılıcı

Paşa Kılıcı çiçeği
Image Credit: Unknown

Temizleme niteliği: Bu sert yapraklı bitki, benzen, formaldehit ve TCE'yi filtreler.


Bakımı: Bakımı en kolay çiçeklerden biridir. Yaz mevsiminde haftada bir defa, kış mevsiminde ise 2 haftada bir kez su vermek yeterli olacaktır. Doğrudan değil dolaylı güneş ışığı almalıdır.

image credit: Wikipedia.com




5 - Çim Zambağı (Liriope muscari)


Çim zambağı çiçeği
Image Credit: Unknown

Temizleme niteliği: Trikloretilen, amonyak ve ksileni yok etme özelliğine sahiptir.


Bakımı: Bakımı en kolay çiçeklerden biridir. Aşırı sulamaktan kaçının. Doğrudan değil dolaylı güneş ışığı almalıdır.



Evinizde bu bitkilerden bir yada birkaçı bulunuyor mu? Havayı temizlediklerini biliyor muydunuz? Daha fazla öneri ve fırsatlar için sitemize üye olmayı unutmayın.



ความคิดเห็น


bottom of page